Anket Başlığı: İstifa edeyim mi?
Geç bile kalmışsın. Bas istifayı gitsin! Kim tutar seni!
21.74%
5 21.74%
Otur oturduğun yerde! Ne istifası, kolay mı öyle!
78.26%
18 78.26%
Katılımcı sayısı: 23 100%
* Siz bu anket için oy kullanmışsınız. [Anket Sonuçlarını Göster]

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu iş için istifa edilir mi?
#1
Merhabalar. İnşaat mühendisiyim, çok yoğun çalışıyorum. Vakit ayıramıyorum bu stok görsel işine. O kadar da çok istiyorum ki. Olmuyor. Vakit bulsam da dinleniyorum öyle boş boş. Yine olmuyor. Sadece 228 fotoğrafım var elle tutulan göze değen...
Bilgisayarımda işlenmeyi bekleyen stok amacıyla çekilmiş baya bi fotoğraf var. istatistik olarak 1 fotoğrafım ayda 1 dolar kazandırıyor (Tüm ajansların toplamında).
Bu istatistiğe güvenilir mi. Tam gün kendimi bu işe ayırsam günde ortalama 10 fotoğraftan senede 3600 fotoğraf yapar. Gelir olmadan 1 sene idare edecek gücüm de var diyelim...

Boş boş değil, dolu dolu, ne söylediğini bilerek, bu işlerden anlayan biri tarafından gaza getirilsem ciddi ciddi istifa edicem.



( Bu site çok hoşuma gitti ama bu aralar kullanıcılar pek uğramıyor galiba. İsterim ki yeniden fikirler paylaşılsın şenlik olsun.)



İstifa edeyim mi Smile ?


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
Cevapla
#2
hatırı sayılır bir istatistik de ben tutuyorum; benim de tahminim görsel yükledikçe kazanç artacağı yönündeydi hatta bu artışın doğrusal olacağını değil de geometrik olacağını düşünmüştüm. ancak pek de öyle olmadı, ajanslar farklı algoritmalar kullanıyor bilhassa münhasır üyelik kabul edenler. size şöyle bir örnek vereyim.

dreamstime'de ki portfolyom shutterstock'un yaklaşık üç katı büyüklüğünde iken, shutterstock'da 15 günde yapılan indirmeyi dreamstime de yaklaşık ayda görmüştüm.

bunda dt'nin müşterisinin az olmasının etkisi elbette var ancak bir diğer etken de münhasır üyelerin eserlerinin arama motorlarında sizinkinden üstte çıkmasıdır.

konuya dönelim; ajanslar yine önlem olarak üyelerin kartopu etkisine sahip olmasını istemez, belli bir zaman dilimin (bu dilimler çok kısa aralıklardan oluşur günler hatta saatler gibi) bir kullanıcı güzel satış yaparsa sistem arama motorlarında onu geriye atar ki diğer üyeler de satış yapabilsin, böylece diğer üyeler sistemden soğumaz. bunu ilk duyduğumda bana pek inandırıcı gelmedi ama yabancı forumlarda hatta modlar tarafından dahi dile getirilen bir konu. yine somut bir örnekle en çok satan fotoğraflarım, günde bir kaç tane indirildikten sonra bazen günlerce indirilmeyebiliyor.


başka bir mevzu da tamamen benim teorim, yanlışlanabilir hatta belki birazdan bir kullanıcı gelip yanlışlayacak: her üyenin aylık yükleme sayısına göre bir aylık kazancı söz konusu olabiliyor. ben son beş aydır yaklaşık aynı sayıda fotoğraf yükledim ve yine son beş aydır kazancım neredeyse hiç değişmedi (bu arada kazanç falan dediğime bakmayın çok çok küçük meblağlardan bahsediyorum, kar zarar oranı yaparsak muhasebeye tepki olur)
Aynı şekilde yaklaşık 13k+ görseli olan bir tanıdığım da son iki yıldır aşağı yukarı aylık aynı sayıda görseli yolluyor ama onun da kazancı neredeyse hiç değişmedi hatta aşağıya doğru derin dalgalanmalar dahi yaşadı

lafın özü, bu işte modelli stüdyo çekimi yapmak şart gibi bir şey geçim sağlamak için. modele verilecek paranın yanında bir stüdyo da kurmak epey maliyetli. yani sıfırdan bu başlamak için pek akılcı değil kanımca ama fotoğraf stüdyonuz varsa bence başlanabilir.

normal işinizden arda kalan zamanlarda hobi olarak yapılsa güzel vakit geçiirilebilir ha keza portfolyonuzu inceledim, ukalalık gibi olmasın ama stok mantığı var sizde (: çalışırken para biriktirip ufak çaplı bir amatör stüdyo açıp aynı anda iki işi devam ettirip baktınız tutturdunuz ondan sonra istifa eder misiniz onu bilemem (:

bol şans.
Ara
Cevapla
#3
epeydir uğramıyordum, buralar pek de tenha değildi eskiden.
istifa edeyim mi? güzel soru!
ben denedim, olmuyor.
şöyle ki, babam vesilesiyle alaylı fotoğrafçıyım, kendi öz mesleğim ise futbol antrenörlüğü.
garip gelebilir size ama futbola bulaşmadan yaşamımı idame ettirmek için stok işine girdim, neredeyse dükkan bile açacaktım.
öyle didindim futboldan uzak kalabilmek için fakat olmadı.
biraz boşta kaldıktan sonra bir takım geldi, biraz para verdi, yine antrenörlüğe bulaşmış bulundum.
insan bırakamıyor işini, çünkü stok fotoğrafçılık işsizlik gibi bir şey.
ne bileyim, bir boşlukta gibi hissettim kendimi, olmadı yani, hayatımda bir şey eksik gibi...
belki siz öyle hissetmeyeceksiniz fakat ben öyle hissettim. elim ekmek tutmuyormuş gibi.
futbol sezonu bitince yine fotoğraf meselesine abanacağım, böyle bir avantajım var tabii.
becerebiliyorsanız deneyin, hayat zor, ne bileyim, gelecek kaygısı insanı rahat bırakmıyor ki!
Ara
Cevapla
#4
Hocam yaklaşık bir senedir bu işteyim. Şu an itibariyle Shutterstock'ta 2730 dosyam var. Yaklaşık 1000 tanesi çiçek fotoğrafı. Bugüne kadar yaptığım kazançlara dayanarak şunu söyleyebilirim Smile İstifa etme Smile Ne kadar çok fotoğraf da yüklesen kazançların çok az artıyor veya bazen düşüyor bile.

Ayrıca şu da var, 10 sene önce atıyorum 5 bin görsel varken Shutterstock'ta şimdi 7 küsür milyon görsel var. Bir forumda görmüştüm adamın biri domates diye aratmış bilmem kaç sene öncesinde, şimdi de aratmış ve arada dağlar kadar fark var. Bu işin geleceği video ve vektöre doğru kayıyor sanırım.

Yan gelir kazanmak için ideal. En azından faturalarını, ne bileyim belki kiranı ödersin ama arkası gelmez. Tabi moralini de bozmak istemem senin kararındır Smile

Şunun da altını çizeyim tekrar. Fotoğraf yüklediğin ayda kazancın artmayabilir de. Ben geçen ay bir sürü ekledim ama bu ayın kazançları daha fazla. Artık nasıl oluyorsa? Smile
Ara
Cevapla
#5
Dreamstime, Depositphotos, 123rf gibi ajanslara da fotoğraf gönderdim. İstatistik tutulacak gibi değil. Mesela Dreamstime'da bir günde 14 dolar kazandığım da oldu, ayda sadece 4 dolar kazandığım da oldu. Ama fotolia, Shutter, Istock ve Bigstock oyle değil. 50 fotoğrafım vardı 50 dolar kazanıyordum. 100 fotoğraf oldu. Ertesi ay fotoğraf yüklemedim 100 fotoğrafla 100 dolar kazandım. Uzun bir süre fotoğraf yüklemedim bu kazanç devam etti. Sonra en son 228 fotoğrafım var. Oran yine bire bir gidiyor. 3 aşağı 5 yukarı ama daha fazla fark yok. Uzun sure yuklemediğimde kazancım düşmüyor. Yeni fotoğraf yüklediğimde ise anında tepki geliyor ve aynı satış oranı devam ediyor.
Şu şekilde bir çıkarım yaptım ben. Portfolyomda yalnızca mimari fotoğraflarım, çocuk aile konulu fotoğraflarım falan olsaydı istatistiksel sonuç elde edilemezdi. Bazen çok satıyor, bazen hiç satmıyor. Fakat çalışan insan fotoğrafı başka... Kesinlikle ekler eklemez direkt reaksiyon alıyorum, ve son derece stabil sonuçları oluyor. Kafamı karıştıran da bu oldu zaten. Benim tespitim şu (şimdiye kadar yapabildiğim tek tespit.), profesyönel bir konu ile ilgili doğal ortamlarında güzel bir kompozisyonla çekilmiş modelli fotoğraf satar. O yüzden ben hiç studyo olayına kendi adıma girmek istemem, en azından başlangıç aşamasında.
Fotoğraf doğal ortamında çekilecek, modeller fotoğraf konusuna uygun gerçek profesyoneller olacak vs... Ben mesela bu kafayla, bu çıkarımla Aydemori hocamın yerinde olsam portfolyom Futbol üzerine kurulurdu. Çalıştırdığım futbolcuları top sektirirken, birbirlerine çalım atarken falan çekerdim. İtiraz eden yedek kulubesine...
Çiçek fotoğraflarına gelince, çocuk aile fotoğrafları gibi... Yanlış anlamayın ama çok var onlardan. Fotoğrafınız ne kadar güzel olursa olsun kayboluyor arada, ne bileyim.. Sizi hiç bilmem de, ben bu şekilde portfolyo kursam (çiçek, manzara, mimari, şehir, bayrak, cami kubbesi vs.) kendime göre çok güzel fotoğraflar yüklesem ve 2000 fotoğrafım olsa bir ay 100 dolar diğer ay 300 dolar kazanırdım heralde diye düşünüyorum. Yani stok fotoğrafçılığı katılımcıdan ne bekliyor, buna benzer tespitleri keşfetsek, bence konu çözülür sanki. Ben Rusya'da yaşıyorum. Bu iş burda bir sektör olmuş durumda. Internetten model buluyorsun, ücretini ödüyorsun, fotoğrafını çekiyorsun. Bknz. fashionbank.ru. Ruslar bu işe abanmış durumdalar. Çektikleri fotoğraflar da ağızları açık bırakır. Zaten sanırım 500px.com'uda da domine etmişler. Diyeceğim o ki, hobi olarak kalsın dersen, bi yere kadar gidiyor. Ama kafayı çizsen gaza gelsen istifa etsen kendini bu işe adasan aylık 4000 - 5000 dolar kazançlar realize olabilir, neden olmasın. çok mu hayalperestim Smile
Cevapla
#6
(03-08-2016, 03:40 PM)ilkercelik Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Dreamstime, Depositphotos, 123rf gibi...

hayalperestlik değil, tabii ki işin oluru var yok değil. ben de yaptığım işten mutlu değilim. işini yaptığı için bu kadar küfür yiyen, tartışılan, sürekli kulis yapılan kaç iş vardır bilemiyorum. futbolcular, yöneticiler, antrenörler dahil kimseye dostum diyemediğiniz bir ortam. misal sosyal medya kullanmam, yerel gazeteleri okumam yaptığım iş sebebiyle. ki ben yarı profesyonel iş yapıyorum, daha yukarıda emek veren hocalarıma allah sabırlar versin. markette alışveriş yaparken tanımadığım insanlar koyduk mu filan gibi, ya da o girer mi bu çıkar mı gibi gayet sinir bozucu ve sefil futbol yorumlarının hiç umurumda bile olmadığı saçma diyaloglar kuruyorlar. bir de network denilen bir hadise var, misal benim yükselme şansım yok. çünkü camia çocuğu değilim, ünlü emekli futbolcu değilim filan. bunun üzerine bir gelecek inşa edemediğim için stok fotoğraf işine abanayım dedim, o da çok zor...
bu işi dediğiniz gibi çok profesyonelce yapan ajanslar var, kendi adıma söyleyeyim, ne dekora, ne modele harcayacak param yok. o yüzden stok işini ilerletme şansım da yok. bu tip işler için sermayeniz varsa tabii ki şansınızı deneyin. ama bana antrenörlükten para kazanmak daha kolay geliyor. belli bir zamandan sonra size de mühendislikten mi, yoksa stoktan mı para kazanmak kolay gelecek, asıl soru bu? ben bunu söylemeye çalıştım.
bizim yaptığımız işte iş bulmak daha kolay. iş verenin bir teklifle ayağınıza geldiği ender işlerden biri sanırım. istifa edip bir de iş aramak var, her ihtimali düşünmelisiniz.

bu arada elimde fotoğraf makinesiyle antrenmana çıkarsam 2 gün sonra oyuncular beni sinek ikili yapar. futbolcularla futbol dışında bir şeyle muhatap olmayı doğru bulmuyorum. fotoğraf çektiğimi bile bilmesinler. mesafe her zaman disiplini tesis etmekte kolaylık sağlar.
Ara
Cevapla
#7
Disiplin ve mesafe konusunu çok iyi anlıyorum. Hadi fotoğrafı çektiniz, bir de bi zahmet şu model izin formunu imzalayabilir misin demek var. Bu ne ki? Sorusuna açıklayıcı bir cevap vermek, lütfen demek ikna etmeye çalışmak var. Benim bulunduğum ortam da pek farklı değil. Fotoğraflar da çoğunlukla çalışma olmayan pazar günlerinde nöbetçi iken çekilmiştir. Modellerim de yakın ilişkilerimin olduğu 100 kişi arasından toplam 5 - 6 kişi. Dediğim gibi sizi çok iyi anlıyorum.
trigsitara'nın yazdıkları bana çok mantıklı geldi. 200 fotoğraftan 230 fotoğrafa çıkmak ile, 3000 fotoğraftan 3500 fotoğrafa çıkmak arasında fark olmalı. Yani bir yerde bırakın geometrik artışı aritmetik artışın dahi tutmasını beklememek lazım ki ben zaten o aşamaya henüz gelemedim. Yatırıma, model tutmaya gelince... Bu aşamada benim için de erken tabii ki. Paradan, ekipmana yatırımdan, zamandan tasarruf ederek albenili fotoğraflar yaratmak için yaratıcı fikirlere ihtiyaç var. Bir çoğumuzun takıldığı konu bu galiba. Günde 10 fotoğraf yapsam diye hesap yapıyorum ama günün yarısı bu gün neyin fotoğrafını çeksem diye düşünerek geçerse yazık olur tabi. Özellikle istifa ettikten sonra...
Cevapla
#8
Bu yazılanlar ışığında şöyle bir kategorizasyon yapabiliriz sanırım.

A tipi katılımcılar: profesyonel model fotoğrafı çekip, stüdyo ya da doğal ortamında kompozisyon yaratırlar ve oran olarak en çok onlar kazanır.

B tipi katılımcılar: Editoryal hizmet verirler, bulundukları şehirdeki hemen hemen tüm etkinliklere katılıp aynen bir ajans muhabiri gibi çalışıp fotoğraflara tüm dünya ile paylaşırlar. Kazanç oranı ise ilk sınıftan daha düşüktür.

C tipi katılımcılar: Fotoğrafçılığa hobi olarak başlayıp, hobi sınırlarıda devam edip çoğunlukla çektiği gezi fotoğraflarını satışa sunarlar. Aylık kazançları büyük dalgalanmalar gösterir ve çok çok düşük seviyededir.


İşin bir de şu boyutu var, artık geleneksel medya değişime uğradı, insanlar okumak yerine görmek istiyor, en basitinden bir ürünle ilgili araştırma yazısı okumak yerine videosunu incelemek istiyor ya da bir konu ile ilgili analiz okumak yerine fotoğraf görmek istiyor kuşkusuz onedio, line.do gibi sitelerin patlama yapmasının sebebi de tam olarak bu.

Sektör büyüyor, mesela ekşisözlük, onedio benzeri yeni bir site açtı ekşi şeyler adı altında ve istock'dan görsel satın alıp, yazarların yazdığı yazılarla harmanlayıp kullanıyorlar. Sektör büyüdükçe görsel ihtiyacı da artıyor ancak speedy turtle'ı da belirttiği gibi gelecek vektör ve videodan yana o yüzden gezi fotoğrafları yani ilkercelik'in dediği gibi cami kubbesi vs pek satmayacak.
Ara
Cevapla
#9
Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar yazdıklarınızı okudum bu iş gerçekten dediğiniz gibi verilen emek (fotoğraf çekimi, düzenlenmesi, etiketleyip yüklemesi ve kabul edilmesini bekleme süreci) ve karşılığı konusunda tatmin etmeyecek düzeyde geçen sene Temmuzdan beri üyeyim 1574 fotoğrafım var. Zamandan kazanmak yani fotoğrafların kabulü sürecini kısaltmak için ekipman değişikliğine gitmeyi düşünüyorum kit lens (18-135) ile zorluyor. Bu işte portfolyonun zengin olması güzel tabi şansınızı arttırır ama daha çok piyango işi gibi birazda sanırım geçenlerde tek seferde 30 $ 'lık satış yaptım. Ama kıyıda köşede duran fotoğraflar orada öylece duruyor insanın canını sıkıyo. Fotoğraflardan bazıları kabul olduktan sonra kısa bir süre bir gün kadar sanırım popülerde görünür o sırada birisi indirdi indirdi yoksa genel olarak atıl olarak duruyorlar. Kafamda benim kurguladığım çözüm yöntemleri ise şunlar;

1-) Portfolyomu genişletmeliyim (çeşitli yerlere ait fotoğraflar mutlaka olsun)
2-) Hangi fotoğraflardan daha az var?
3-) Ekipmanımı yeterli hale getirmek.
4-) Popüler fotoğrafları incelemek ve ben ne yapabilirim sorusuna yanıt bulmak.

İşimiz zor Allah kolaylık versin arkadaşlar Wink
Ara
Cevapla
#10
(05-26-2016, 05:28 PM)sinerji Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar yazdıklarınızı okudum bu iş gerçekten dediğiniz gibi verilen emek (fotoğraf çekimi, düzenlenmesi, etiketleyip yüklemesi ve kabul edilmesini bekleme süreci) ve karşılığı konusunda tatmin etmeyecek düzeyde geçen sene Temmuzdan beri üyeyim 1574 fotoğrafım var. Zamandan kazanmak yani fotoğrafların kabulü sürecini kısaltmak için ekipman değişikliğine gitmeyi düşünüyorum kit lens (18-135) ile zorluyor. Bu işte portfolyonun zengin olması güzel tabi şansınızı arttırır ama daha çok piyango işi gibi birazda sanırım geçenlerde tek seferde 30 $ 'lık satış yaptım. Ama kıyıda köşede duran fotoğraflar orada öylece duruyor insanın canını sıkıyo. Fotoğraflardan bazıları kabul olduktan sonra kısa bir süre bir gün kadar sanırım popülerde görünür o sırada birisi indirdi indirdi yoksa genel olarak atıl olarak duruyorlar. Kafamda benim kurguladığım çözüm yöntemleri ise şunlar;

1-) Portfolyomu genişletmeliyim (çeşitli yerlere ait fotoğraflar mutlaka olsun)
2-) Hangi fotoğraflardan daha az var?
3-) Ekipmanımı yeterli hale getirmek.
4-) Popüler fotoğrafları incelemek ve ben ne yapabilirim sorusuna yanıt bulmak.

İşimiz zor Allah kolaylık versin arkadaşlar Wink

asıl soru şu; bu fotoğrafı kim, neden alsın?
fotoğrafınız yukarıdaki soruyu cevaplayabiliyorsa doğru yoldasınız demektir.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi