Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stok fotoğrafçılığında megapixel'in önemi var mı ?
#1
Selam...
Bende 16 megapixel güncel bir fotoğraf makinası, F1.8 prime lens ve bir de makro lens var. 1400 görselim içinde 40 tane vektör çalışmam ve işte 60 tane de pixel grafik çalışmam var. Yani 1.300 tanesi fotoğraf diyelim kabaca. 10 senedir de fotoğraf çekerim, hani fotoğraf kalitesi olsun, teknik olsun iyi olduğumu iddia etmeyeceğim ama hani yeni başlamış birisi gibi de hatalar yapmıyorum.

Buna rağmen satış oranım ayda 3-5 fotoğraf. Şansıma eğer bir fotoğraf 2-3 $'a satılır ise işte ancak o ay 4-4.5 us$'ı yakalayabiliyorum ! Böyle bir şey olmazsa 1.5 - 2 $ aylık gelir elde ediyorum ki ortalama 7-8 ayı böyle geçti mesela 2018'in 2019 daha da beter gidiyor gibi şu ana kadar.

Beni düşündüren 2 etken var.
1. Stokta asıl gideri olan yemek ve giyim, günlük yaşam yani still life mı derler bu türde çekimlerimin az olması.
2. İşte emin olmadığım şey fotoğraf makinamın 16 megapixel olması (Bu acaba etken olabilir mi ?) . Stok fotoğrafçılık ajanslarından alış-veriş yapan veya yapan birilerini bilen olup da bu konuda bilgisi olan var ise ve paylaşırsa çok memnun olurum.

Hepinize bereketli satışlar, iyi günler dilerim...
Ara
Cevapla
#2
portföyünle ilgili hayal kurmamız gerkiyor sanırım. görmeden nasıl yorum yapalım dimi Smile
megapiksel tabiiki önemli ama satışını çokda aşırı etkilemez. yeri geliyor cep telefonyla anlık yakaladığımız seyler bile çok satabiliyor. satışı çok fazla faktör etkiliyor. nitelik, nicelik, kabiliyet, ŞANS, zamanlama, keywordler, başlıklar vs vs vs vs uzar gider. satış olmuyorsa bakış açını değiştirmeyi dene portföyünü incele neler eksik olabilir baska populer portföyleri incele sende olmayanı bulmaya calıs.
Ara
Cevapla
#3
Teşekkürler yanıtınız için... İşte ben benim portföyümden alakasız olarak genelde megapixel'in etkisi olur mu gibisinden sormak istedim. Hani belki benim henüz bilmediğimi içimizden birileri zaman içinde tecrübe etmiş olabilir. Şöyle ki, 7-8 yıl önce 16mp. makina ile fotolar çekip yüklemiştir de, şimdi güncel bir ekipmana geçmiş 24mp. yada işte 36-42 mp. fotoğraflar yüklüyordur da buna göre orantısal bir artışı fark etmiştir mi acaba gibi. Gerçi bunu söylemek de zor ama işte sorayım bir belki biraz olsun elle tutulur birşeyler yaşamış olan vardır diye düşündüm. Aslında bunun en iyi yanıtını stok sitelerden görsel satın alan kişiler bilir de onlara nereden ulaşacağız ? Öyle ya, alıcı derse "Ben bakıyorum çözünürlüğü şu ise işim için daha kullanışlı oluyor ve haliyle bu çözünürlükte ürünlere yöneliyorum" en güzel yanıt olur da, nerede bu arkadaşlar Smile Ürün üretiyoruz ama alıcısı ile pek bir ilişkimiz yok gibi. Aracı kurumların (yani stok sitelerinin) sayfalarında trendler vs. gibi işte bilgiler alabiliyoruz tabi.

Benim portföy'üm de bu : https://www.shutterstock.com/g/ylcnr
Ara
Cevapla
#4
(04-17-2019, 04:06 AM)pixelboy Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Aslında bunun en iyi yanıtını stok sitelerden görsel satın alan kişiler bilir de onlara nereden ulaşacağız ? Öyle ya, alıcı derse "Ben bakıyorum çözünürlüğü şu ise işim için daha kullanışlı oluyor ve haliyle bu çözünürlükte ürünlere yöneliyorum" en güzel yanıt olur da, nerede bu arkadaşlar Smile

Benim portföy'üm de bu : https://www.shutterstock.com/g/ylcnr
o kişi de Burda Smile
çalıştığım ajans işi gereği stok alımı da yapıyorum. kişisel olarak satış da yapıyorum. stok alımlarını baskılar için alıyoruz. baskılarda dergı vs degıl bıldıgın devasa 15mt ye 20mt gibi duvarlara oluyor. hal bu olunca tabiiki çözünürlük aranan bir özellik oluyor ama etkeni %20 yi geçmez. eğer çok net bi çekim ise ve odaklamasında sıkıntı yoksa çokda almamı etkilemyor. ama isterse devasa megapiksellerde gorsel olsun netlemesi sorunsa almam es geçerim. bir de şu var. alım yaptıgımda cogu zaman ıstenen gorsel bulunamıyor. tam olarak ıstedıgım konsepte rastlamışsam inan ne kadar da kotu olursa olsun o gorselı ben o calısmaya bır sekılde yedırırım. yanı burda gene sadece cozunurluk baz alabılecegın bır sey degıl. ılk cevabımda dedıgım gıbı etken cok alım yaparken baktıgımız. ama bence sen takılmışsın bu makıne olayına, bütçen varsa al kurtul bence Smile
Ara
Cevapla
#5
Çok teşekkür ederim arkadaşım... Hani var ya mum ile arayıp da bulamadığım cevabı projektör ile gözüme tuttunuz. Eksik olmayın... İlginç geldi bana aylar önce bugüne oranla 300-400 görsel daha az iken portföyüm daha çok satış yapıyordum. Her çalışmalarımı yükleyişimde böyle bir umut ayda 1 $'lık olsun bir artış olsun diye beklerken hep daha kötüye gitti. Artık bu alanda vakit harcamak çok fena zaman kaybı gibi görünüyor bana ama asıl hedeflediğimi de zaten tutturdum. Benim amacım hiç bu alanda bilgim olmaksızın amatör ve ileri amatör dönemlerimde çok da pahalı ekipmanlar kullanmadan çektiğim fotoğrafların satılıp satılmayacağını görmekti. Bir nevi bu da netice olarak profesyonel bir iş. Sözlük anlamı olarak yaptığı işten para kazanan : profesyonel. Yani dijital fotoğraf makinası ve lens alırken en iyisin, en pahalısını falan almanın pek bir anlamı yok. Bunu yıllardır söylerdim, piyasada pazarlama elemanlarına ve pompalanan  "Yenisi, daha iyisi çıktı" tuzaklarına düşmeden de 2-3 yıl eski modeller daha uygun fiyatlı alınıp profesyonel iş yapılabilir. Netice olarak bunları ispat edecek epeyce kanıt elde ettim bu stok işinden. Gerisi hobiye devam yada başka bir hobiye yelken açmak olabilir. Bakalım, şimdilik bir alışkanlık olarak ağardan da olsa halen devam ettiriyorum.

Zaten ayrıca baktım ki fotoğraf işi durdu ben de illüstrasyon ne yapabilirim diye biraz o yöne kaydım. Gerçi fotoğrafa oranla çok çok daha geride olduğum bir alan bu illüstrasyon, grafikerlik. Fakat portföyümdeki 1300 fotoğrafa karşın 150 illüstrasyondan satış olunca da başka bir keyifli oluyor.

Tekrar size de detalı cevabınız için teşekkür ederim.
Ara
Cevapla
#6
Rica ederim. bu arada sana küçük bir trick daha, grafikerler ilk önce vektörel çalışma arar bunu unutma aklında olsun. baskıda vektör candır.
Ara
Cevapla
#7
Vektör çalışmaya çalışıyorum Smile Çok yeniyim o alanda ve tabi çok başarılı işlere imza atamıyorum muhakkak. Zamanla gelişir o yönüm de umarım. Teşekkür ederim bu bilgi için de...
Ara
Cevapla
#8
Birçok örnek ile çok ilginç bir konu. Çalışmamda kullanabileceğim birçok yararlı bilgi aldım. Çok teşekkürler!!Ayrıca konunun konusuyla ilgili ve sizin icin kesinlikle bilgilendirici bilgiler paylaşmak istiyorum.Ayrıca, sorularınızın cevaplarını bulabileceğiniz harika bir blog tanıtmak istiyorum
Cevapla
#9
son 5-6 senedir endüstriyel reklam sektöründeyim ve pandemi döneminde stok fotoğraf işine girdim. İş dediysem hobi olarak. Tecrübe ettiğim şey ise "isolated on white background" çalışmaların ve set halinde sunulan vektörlerin hızlı satıldığı yönünde.

Çözünürlüğe işe göre bakılıyor aslında. İşi kurtarabilecek kadar çözünürlük yetiyor çoğu zaman. Kimse devasa çözünürlükler aramıyor benim görüşüm.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi