Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Birden fazla ajansa fotoğraf gönderenler için dosya yönetimi
#1
Stok fotoğrafçılık işini gerçek anlamıyla yapanlara veya yapmak isteyenlere dosya yönetimi konusunda tecrübelerimi aktarmak isterim. Tek ajansa fotoğraf gönderirken genelde dosyaları yani fotoğrafları depolamak ve anahtar kelimeleri yazmak sorun olmuyor. Ama birden fazla ajansa binlerce fotoğraf göndermeye kararlıysanız ve bu işi sistematik yapmak istiyorsanız söyleyeceklerim işinize yarayabilir.

Şahsi tecrübelerime göre dosyaları karışık depolamak sıkıntı yaratıyor. Her seferinde anahtar kelime yazmak da bıktırıcı. Bu yöntem ile daha kolay oldu.

1- İlk olarak bir Excel dosyası açın ve kaç ajansla çalışmak istiyorsanız onların adını yazın.
2- Masaüstünüzde bir dosya açın. Adını 'Havuz, Depo vs' koyun.
3- Ajanslara göndermek istediğiniz fotoğrafları burada biriktirin.
4- Her bir fotoğrafa 1'den başlayarak indeks numarası girin.
5- Dosya durumlarını takip etmek için Excel'deki tabloda harfler kullanın. Mesela ben

Gönderilmiş onay bekleyenler için = Sarı B
Kabul edilmişler için = Yeşil 1
Reddedilenler için = Kırmızı 0
Tekrar gönderilenler için = Mavi R
Kabul edilip silinenler için = Açık Mavi S  
kullanıyorum.

Saçma gelebilir Smile Ama okumaya devam edin bence.

6- Efendime söyleyim sonra, diyelim ki 10 dosya gönderdiniz. Beklemedeler ve hepsine bir B yapıştırın. Sol tarafına da fotonun ne olduğunu kısaca belirtin.

7- Sonuçlananları ayıklayın ve renkleri değiştirin.

10 Dosya için kolay ama düşünün ki 5,000 tane fotoğraf birikti ve toplamda 4 ajansa gönderiyorsunuz! Hangi fotoğraf hangi ajanstan kabul aldı? İşiniz gerçekten zorlaşır. Ha bir de bunun Exclusive olayı var. Bu yöntemle, sadece tek ajanstan kabul alan fotoğrafınızı Exclusive olarak kolayca etiketleyebilirsiniz.

ÖRNEK: Ekteki Dosya Listesi 

ANAHTAR KELİMELER

1- Anahtar kelimeler için de aynı Excel dosyasında her bir ajans için sekme açın.
2- Mesela Shutterstock'a fotoğraf gönderiyorsanız, anahtar kelimeleri önce buraya yazın. Sonradan kopyalayıp Shutterstock'taki forma yapıştırırsınız.
3- Havuz klasörünüzdeki dosya numaralarını yazmayı unutmayın. Çünkü benzer fotoğraf çekince aynı kelimeleri kullanabilirsiniz.
4- Editoryal mı ticari mi onu da yazın. (Ben yes veya no yazdım) Smile
5- Hangi kategoride olduğunu yazın. Sonradan benzer fotoğrafları aynı kategoriye koymuş olursunuz.

ÖRNEK: Ekteki Anahtar Kelimeler

Benim şu an toplamda 2800 fotoğrafım var Depo klasörümde. Çoğu zaman mesela bir çiçek çekeceksem, alacaklarından emin olmak için 10-20 tane çekiyorum farklı ayarlarda. Hepsini tek seferde gönderiyorum ve aksilik çıkmazsa iyilerini alıyorlar, diğerlerini siliyorlar. Ben de hemen izleme tabloma ekliyorum hangilerinin alındıklarını.

Avantajlı olduğunuz noktayı şöyle örnekle açıklayayım. 

Shutterstock'a gönderdiğim 100 küsür fotoğrafı reddettiler. 
Hemen Anahtar Kelimeleri kopyaladım ve tekrar gönderdim. 10 dakikamı almadı. Çoğu kabul oldu. Normalde bunu yapmasaydım, tekrar göndermek işkence gibi olacaktı.

Bu yöntemin tek sıkıntılı noktası, fotoğraflar kabul edildikten sonra tek tek hangileri kabul almış, onu işaretlemek. Ama bir sefer yapınca da çok rahat oluyor.

Sizlerin yöntemleri farklı olabilir. Sadece paylaşmak istedim Smile  Umarım faydalı olur.


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
       
Ara
Cevapla
#2
Merhaba iyi hafta sonları sen kendine göre bir yöntem bulmuşsun. Ben sadece shutterda olduğum için bu tarz bir işe girişmedim daha. Ama o fotoğrafları tek seferde numaralandırmak filan zor olacağı için hiç bu tarz denemedim. Ben önce hazırlanacaklara bir klasör açıp rawların hepsini atıyorum sonra sırasıyla açıp düzenliyorum. Peyder pey hazırlananlar klasörüme atıp ordakileride bir yandan siteye upload ediyorum. Yükleme bitince benzer fotolarım kabul olduysa ordaki anahtar kelimeleri kopyalıyorum ayrıyeten kafama göre ekleyeceğim anahtar kelime olursa ekleyip gönderiyorum. Eğer anahtar kelime yoksa keywordden konuyu yazıp seçip hepsine koyuyorum. Bu gönderdiklerimi gönderilenler klasörüne atıyorum. Gönderilenler içinde kabul olanlarıda garanti fotolar klasörüne atıyorum kalanlarıda gönderilip kabul edilmeyenlere atıyorum. Benim sistemimde bu şekilde benzer fotoları ayırtetmek bazen sorun olabiliyor tabi. Smile onlarıda arkaplandaki objelere göre yada kırptıysam kırpılan yerlere göre baz alıp ayırtedebiliyorum.

Yeri burası değil ama bahsetmişsiniz shutterda Exclusive üyelik var mı?
Ara
Cevapla
#3
Shutterstock'ta exclusive üyelik yok diye biliyorum ben. Ama emin değilim. Emin olan arkadaşlar yazabilirse sevinirim.

Yukarıda anlattıklarım biraz yorucu başlangıçta ama sonradan fark ediyor insan. İyi ki yapmışım diyor. Şimdi her görselimin bir seri numarası var ve aradığım anda hemen buluyorum. Öteki türlü bunca görselin altından çıkmak zor olur. Bir depo düşünün, seri numaralar olmadan ürünlerin yerini bulamazsınız. Bu da ona benziyor aslında Smile
Ara
Cevapla
#4
Haklısın aslında yükledikten sonra seri numarası veriyor ama en azından biz fotoyu çektiğimizdeki numarayı o koda shutter kendisi eklese çok daha iyi olur.
Ara
Cevapla
#5
Photoshop'ta post-processing işlemlerini yaptıktan sonra info kısmına başlık-açıklama ve anahtar kelimeleri İngilizce olarak giriyorum. Benzer görseller için daha sonra kullanmak içinde keywordleri word dosyasına kaydediyorum. Geriye sadece görselleri yükleyip sitede kategorize yapmak kalıyor bana. Stock siteler fotoğraf içindeki bilgileri otomatik olarak okuyabiliyor. Bazı siteler Türkçe kabul etmediği için anahtar kelimeleri İngilizce yazıyorum hiç birinde sıkıntı yaşamıyorum bu sayede.
Ara
Cevapla
#6
Bence keywordleri kaydetmenize gerek yok kabul ettiğinde zaten o keywordler duruyor ben ordan kopyalıyorum, türkçe de kabul ediyor yeterki ingilizce yazım kurallarına uygun olsun Smile mesela cüzdan yerine cuzdan yazarsanız kabul eder önce uyarı verir ama tekrar gönderdiğinizde kabul eder buda benden tüyo olsun Smile
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi